29 apr. 2019

Parcours

Artikelnummer: 29 april 2019
Vorige Artikel 8 van 19 Volgende

Laatst was ik met mijn 3 kinderen in een dierenpark en verbaasde mij hoeveel slechter de gemiddelde kantoormedewerker af is dan de apen, tijgers en olifanten in hun kunstmatige habitat.

De apen, niet binnen de perken gehouden door muren maar door open afrasteringen, kunnen nog kiezen wat ze doen en waar. Samen zitten vlooien, slingeren in een groep of lekker in een zonnig plaatsje lekker alleen liggen luieren. Ze maken hier door in hoge mate gebruik van elkaars kracht, kunde en ervaringen. Dat is met de de kantoornomade wel anders. Alleen en zoekend naar een plekje om te werken.

Ja, ik vergelijk de moderne kantoormedewerker (M/V/G) 1 op 1 met apen in de apenheul.  

Zet ze in een kunstmatige habitat en hou ze daar binnen. Als ze wat klagen of vervelend zijn, geef je ze een speeltje. Als het nieuwtje eraf is, kijken ze of het stuk kan en vervolgens zetten ze het in de hoek. Een enkeling heeft een eigen plek maar dat is een verworven recht van de directie.

Sinds enkele jaren maak ik graag time-laps opnamen. Iedere 30 seconden een foto en die achter elkaar afspelen op ¼ seconden. Bij de apen zie je dan een patroon. Ze combineren activiteiten, zoeken de ruimte om iets te doen en je ziet weinig verstoringen. De enkele aap die voor verstoring zorgt zoals rennen als de rest rust. Brullen geeft als de rest stil is. Of juist de boom uit klautert als de rest er in klimt. Die aap wordt door de groep rechtgezet of het alfa mannetje maakt er korte metten mee.

Bij de mens zie je complete chaos.  
“De telefoon die voortdurend rinkelt, collega’s die op luide toon met elkaar in gesprek zijn of om de haverklap aan je bureau komen, een onophoudelijke stroom e-mails, storende achtergrondgeluiden, te kleine bureaus, te weinig opbergruimte voor persoonlijke bezittingen en van de ene vergadering naar de andere moeten hollen. Lang leve de (semi) open kantoren. En degene met een eigen plek zet steeds meer managers in de groep om de productiviteit terug te krijgen. Niet zoals het alfa mannetje die zelf orde op zaken stelt.

Computer werk neemt inmiddels het grootste deel van ons werk in. Veelal is dit invoer met muis en toetsenbord. Daarnaast communiceren wij continu. Op schrift, live of per telefoon. Steeds minder zijn wij voorzienend bezig. Denk aan het halen van een print en verzamelen van informatie. Kortom wij lezen wat, we schrijven wat, we denken wat en laten wat proefbalonnetjes op.

Door de band genomen kun je stellen dat, als de mens een locomotief zou zijn, wij een deel van de dag stil staan of in het meest gunstige geval boemelden wij op halve kracht multi-taskend door ons werk. Dan heeft de aap het beter voor elkaar. Clustert de dingen die moeten gebeuren, doet de taken waar die het beste gedaan kunnen worden en werkt samen waar nodig. En is ruim op tijd klaar om nog even lekker te luieren en op te laden voor de volgende taak.

Het traditionele cellen kantoor veranderde naar “project gestuurde omgevingen” en door naar tuinen (retro of the 70’s) en nadat dit allemaal mislukt was zijn we gaan flexen. En ook dat mislukt. Logisch. Het gaat om meer dan de omgevingen. We werken met mensen. Een idee op de tekentafel zal moeten worden uitgewerkt met mensen er in. Deze mensen hebben allemaal taken en zolang die taken niet duidelijk zijn of geen juiste omgeving  vinden kunnen de mensen ze niet goed uitvoeren.

Het gaat om TOP.

Taken, Omgeving en de Personen. Een verandering in 1 van deze parameters is ingrijpen in minimaal 1 en wellicht alle 2 van de anderen.

Omdat geen enkel kantoor concept werkt, bedenken we steeds weer andere kantoor concepten. Waarbij we van oudsher erg fysiek gericht zijn. Gebouw en inrichting. Niet taken en personen. Een architect bepaald dat we allemaal een zwarte stoel mooi vinden en bezuinigen op schoonmaak maakt dat er geen planten worden binnengehaald. Tja en flex werken zonder eigen plekje. Zit daar een gedachte achter? Ik kan die niet ontdekken. Is er innovatie? absoluut niet. Doet men de medewerkers recht aan door ze, in deze chaotische eenheidsworst, te vragen een zo hoog mogelijke productie te halen? NEE.

De cellen kantoren werden vooral verlaten omdat men meende af te moeten van de autoritaire, gesloten en persoonlijke ontwikkelingen beperkende omgevingen. Ik ken nog steeds veel mensen, vooral 55 plussers, die met weemoed terug denken aan hun oude vaste cel. Ongestoord enkele uren werken. Vaste collega’s voor een kort overleg, de plant en het aandenken van het 20 jarige jubileum. Vergeet niet dat meer dan 50% van het ambtenarenkorps ouder is dan 50.  

Met de open kantoren kwam er ook steeds meer in het kantoor. De vergaderruimten komen op de werkvloer, de koffie op de afdeling. Restaurants en fitness ruimten “inhouse” en nu fietsjes aan het bureau.

In het buitenland zie je een geheel andere trend dan in Nederland. Koffie in kantoor? Waarom? Als je buiten stapt, zit er een Starbucks waar je collega’s uit de branche spreekt. Overleg doe je met een croissant of een sushi. Weg van meeluisterende collega’s en dicht bij anderen die misschien wel nodig zijn voor het realiseren van je opdracht. En als je een dag door wilt werken dan spreek je af voor een gezellig hapje bij het nieuwe Italiaans restaurant. Neem je ondertussen de laatste trends door en krijg je net dat idee of inspiratie welke je nodig had. Door dit alles heb je aan het einde van de week tijd over voor een rustige thuis werkdag en kun je ook privé nog wat zaken op orde houden. En door de externe prikkels heb je ook voor de baas meer bereikt.

Wat je ook ziet, is dat de rest van de wereld taken selecteert en deze in werkgebieden opdeelt. Het is vooral in Nederland waar men multitasked, de omgeving daar op afstemt en vervolgens tot de conclusie komt iets te moeten gaan doen voor de medewerker omdat deze zich ziek en ongelukkig voelt.

De koffie toko, fietsjes en enorme gymballen bij het bureau. Dure design lampen en tot huizen getransformeerde stoelen (of vice-versa) worden de kantoren ingesleept. En in rap tempo ook weer afgevoerd.

Dat kan ook anders.

Gegevens verzamelen, een idee uitdenken en dan in voeren zonder gestoord te worden. Klankborden bij collega’s en aanpassen. Het boemeltje wordt dan een intercity van hoofdstation naar hoofdstation. Ruim op tijd op de eindbestemming voor die dag met tijd over voor andere zaken dan werk.

Hoe? 
Het is in de jaren 70 al beschreven en graag werk ik het hier verder uit. Mijn aanpak kost geen of weinig investering (geld). Kan in stappen worden ingevoerd heeft ruim voldoende evaluatie momenten en is eenvoudig aan te passen.

Even een begrip uit de fitness >> parcours. Een activiteit welke alleen of met anderen kan worden volbracht en gebruikelijk wordt uitgevoerd in een minder gecultiveerde / pure omgeving.

Parcours. Daagt uit tot het behalen van de het hoogst haalbare rendement door het ontdekken van nieuwe wegen en mogelijkheden middels ervaren en selectief verwerken van informatie stromen.
Implementatie van parcours in de hedendaagse werkomgeving zorgt voor een hogere arbeidssatisfactie en rendement in een duurzame en minder geld kostende omgeving. Daarnaast kan het de medewerkers motiveren, gezonder houden en bewuster laten leven.
Als we het over het klassieke parcours hebben, dan kun je denken aan activiteiten welke je dient af te werken. Springen van boomstam op boomstam voor de beenspieren. Optrekken aan een boomtak voor de armspieren en het maken van sit ups voor de buikspieren.
In een kantoor is het niet anders. Dagelijks hebben we een lijst van activiteiten welke afgewerkt dienen te worden. En waar ik dat ook bekijk de activiteiten zijn in de basis altijd hetzelfde.

Wat is een parcours in de kantoor omgeving?

De telefooncel.
Wat goed is blijft. Een 10 jaar geleden had ik een rondleiding door het prachtige raadshuis van Hilversum (1930). Architect Willem Dudok plaatste op iedere afdeling 1 telefooncel. Na een 50 jaren van onbruik zie ik telefooncellen weer in gebruik. Mensen met hun mobiele telefoon voeren gesprekken op de plek welke er bijna 100 jaar geleden al voor bedoeld weg. Weg van de collega’s ongestoord en zonder te storen een gesprek voeren.

Praatje pot.
Studies geven aan dat het na een storing ca. 30 minuten duurt voor je weer op hetzelfde concentratie niveau dan ervoor. Het zomaar binnen lopen bij een collega is dan niet alleen vaak een overbodig iets het is eigenlijk ongewenst. Zowel het praatje pot als voor het werk gerelateerde overleg is dan in de meeste gevallen ongewenst aan het bureau. (de opperaap heeft eigenlijk maar 1 taak, het uitbannen van dit storende gedrag)

Concentratie.
Om geconcentreerd te werken zijn er verschillende omgevingen nodig. Afhankelijk van de soort concentratie werk. Wil je iets in je opnemen dan moet je juist bewegen, Wil je iets uitdenken is het ook verstandig om te bewegen, maar moet je het op schrift stellen dan is rustig zitten, hangen of staan toch wel prevaleren boven balanceren op een bal of gammel fietsje.

Gericht overleg.
Kan middels een afspraak om elkaar (online) te treffen. In Nederland is dit overigens lastig door het “kwartiertje” minder of meer waardoor je gesprekspartner er net niet is. Overleg kan bij de koffietafel, in de kroeg op de hoek. eigenlijk kan het overal als het maar niet ongevraagd even tussendoor op kantoor is!

Data invoer / beeldscherm werk.
Zittend aan een bureau, leunend tegen een boom, thuis. Het kan zeer doelmatig middels spraak software.

Afijn, er kan heel erg veel en realisatie is vrijwel kosteloos. Je moet dan wel het Parcourse inrichten. Spreek af dat je iemand aan een bureau niet stoort. Dat als je moet bellen of een telefoon oppakt je naar een omgeving loopt waar je niet stoort. Leg de bladen van die koffie tafel op een kast van 110 cm en ga leunen.

Wees eerlijk, het zijn vooral de centen waar voor het “flexen” een nieuw leven heeft gekregen. Leegstaande bureaus en vierkante meters welke inefficiënt gebruikt werden door mensen die niets anders ambieerden dan hun dagelijkse werk te doen tussen 9 en 5. Adviseurs boden waar voor hun geld door aan te geven dat terugbrengen van vierkante meters minder geld kost. De personeelsadviseur zag door “flexen” de kans om mensen loopbaan perspectief te bieden. En de vakbond vond al die prachtige tussen lagen ook geweldig voor de carrières. Waar 25 jaar geleden 1 directeur 50 mensen aanstuurde zijn er nu ten minste 60 die elkaar bezig houden. Deze 60 mensen op 30 universele werkplekken en stoelen zetten geeft besparing op m2. Maar alle kosten zijn even hoog en de productiviteit, en daar gaat het toch om, is lager dan voorheen.

De toekomst.

Nu is het makkelijk kritiek te hebben op het verleden. Ik maak mij graag sterk voor de toekomst. TOP. Waarbij de Omgeving een parcours wordt. En denk dan eens buiten de bekende doos van wat goed voor een ander is.

Achtergrond muziek. Bekend is dat viool muziek de creativiteit bevorderd.
Schoenen uit. In vele landen normaal en geeft een bevrijdend gevoel om te zitten, hangen, leunen, liggen.
Kleuren wat natuurlijker dan het zwart / wit  met 1 contrastkleur.
Planten. Komen sowieso het binnenklimaat ten goede.
Temperatuur minimum en maximum (tussen 20 en 24 graden) ipv geconditioneerd.
Airco sowieso afschaffen. Goede luchtverversing is veel beter voor mens en milieu.
Verscheidenheid aan meubelen/ stoelen. Geef de mensen keus.
Deuren zonder klink aan de buitenzijde. Is een deur dicht ga dan niet storen. Mag je gestoord worden of verwacht je bezoek laat je de deur open.
Praat eens met de buren en kijk of je samen een leuke koffiebar kunt laten opstarten buiten je gebouw.
Ga staand of bewegend vergaderen. Minder lang overleg en afwisseling van zitten is hier juist mogelijk.
Maak vaste afspraken voor overleg en hou je daar aan.
Geef duidelijk aan wat van de mensen wordt verwacht en beloon effectief werken. In Zweden doet men dat door vrij te geven als je werk er eerder op zit.
Bordje in de lift dat de trap nemen je leven verlengt. En de lift wat trager zetten.
De trap aantrekkelijk maken met kunst, platen en verlichting.
De mensen met een Fitbit belonen.
Wat je ook bedenkt. Maak een PARCOURS.

Sinds ruim een jaar werk ik volgens WELL. Een vanuit Amerika overgewaaide manier om de mens in zijn/haar/het habitat gezond en productief te houden. WELL is een moderne versie van de VG&W lijst. 't Gaat dieper in op onderdelen als gezonde voeding, luchtkwaliteit, fitness en comfort op de werkplek.

Wil je meer weten over WELL of PARCOURS. Stuur een mailtje.

 

Jan Tissing BHS, MScErgonomist/ Director REACon B.V. 

Jan is fysiotherapeut en ergonomist met meer dan 20 jaar ervaring. Hij is gespecialiseerd in productdesign en complete inrichting met ergonomie, gezondheid en zero footprint als uitgangspunten. Efficiency en ergonomie gaan hand in hand.

© 2015 - 2020 Gezondkantoor.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.